24 Saatlik Atık Kompost Makinemizle İlgili Sorular ve Cevaplar:
Soru: Bu ürünü direk olarak ek bir besin kullanmadan toprağa ya da ekili bahçeye uygulayabilir miyiz? İnternetteki makalelerde yeterince olgunlaşmamış kompost kullanımının nitrojen için yarışan bitkiler nedeniyle nitrojen eksikliğine yol açabileceği söyleniyor.
Cevap: Makinedeki 24 Saatlik işlemden sonra elde edilen kompostu kuru bir ortamda 24-48 saat havalandırarak soğuttuktan sonra direk olarak bitkilere uygulayabilirsiniz.
Soru: Eğer ürünü satmak istersek kuru olarak mı yoksa nemlendirerek mi satmamızı önerirsiniz?
Cevap: Bu tamamen alıcıların talebine bağlıdır, bazı şirketler kompost ürününü %30-40 nemli olarak satmaktadırlar. Daha kuru olarak satmak isterseniz, makinedeki kurutma süresini uzatabilir ya da dışarıda kuru ve serin ortamda daha uzun süre bekleterek nemini azaltabilirsiniz.
Soru: Elde ettiğimiz kompostun NPK (Azot, Fosfor; Postasyum) değeri ve C/N (Karbon/Azot) oranı yaklaşık kaç civarındadır? Kompostun organik madde içeriği ne kadardır?
Cevap: Elde ettiğimiz komposttaki tüm oranlar makineye koyduğumuz organik atığın içindeki oranlara göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla son ürünün içeriğini istediğiniz gibi ayarlayabilir ve müşterinin isteği doğrultusunda kompost üretebilirsiniz. Kompostun organik madde içeriği her zaman %80 den fazla olacaktır.
Soru: Son ürünü eğer 24 saat yerine 48 saatlik bir süre ile yaparsak daha iyi kalitede bir ürün elde etmeyi bekleyebilir miyiz?
Cevap: Fermentasyon sürecini uzatmak için boşa enerji harcamaya gerek yoktur. Daha fazla fermentasyona ihtiyacınız olursa, 16 saatlik süreçten sonra makine dışında doğal ortamda yapılabilir.
Soru: Kompost Makinesine ne koyulamaz?
Cevap: Organik olmayan plastik, cam, metal ürünleri makineye koyulmaz. Çünkü bu maddelerden kompost oluşmadığı gibi makinenin hasar görmesine ve arızalanmasına neden olabilir.
Soru: Kompost yapımı için kullanılan bakteriler insanlara veya hayvanlara zararlı mıdır?
Cevap: Hayır. Strata Kompost Makinesi’nde kullanılan özel bakteriler, yalnızca 60-70 °C veya daha yüksek sıcaklıklarda aktiftir ve insanlar için herhangi bir tehdit oluşturmazlar.
Soru: Kompost yapıcı bakterileri makineye her seferinde yüklemek gerekir mi?
Cevap: Hayır. Başlangıçta atık miktarının %2 si kadar kompost yapıcı toz yılda bir kez eklenir. (Örnek 100 kg lık bir cihaz için 2 kg toz eklenir.) Daha sonra oluşan kompostun %10 kadarı makinenin içinde bırakılır. Kalan kompostun içindeki bakteriler sonraki kompostun oluşumuna yardımcı olur.
Soru: Bu makineyi kullanarak alternatif ürünler üretebilir miyiz?
Cevap: Bu makine ayrıca hayvan yemi üretmek için de kullanılabilir. Bu sadece makineye ne koyduğunuza bağlıdır.
Soru: Bu makineden elde ettiğimiz kompostu, solucan maması olarak kullanabilir miyiz?
Cevap: Seperatörden geçirilmiş hayvan gübresi ile solucanların sevdiği asit oranı düşük sebze / meyve karışımını makineye ilave ederek organik oranı yüksek, solucan maması elde edebilirsiniz. %80 den fazla organik içeriğe sahip kompostu mama olarak kullandığınızda solucan gübrenizin organik içeriği daha yüksek ve daha kaliteli olacaktır.